FOLLOWERS

Saturday, December 31, 2011

Idea for Candy Buffet

Hye lovelies,

Saya juga ada berkeinginan untuk DIY candy buffet corner time reception nanti. Cadangan dah diusulkan kepada bos besar. Hehe. Ma ok je. Cuma biasalah, kami kan duduk kat kampung. Makanya, ma tak pernah terjumpa pun rasanya candy buffet dalam majlis orang lain.

Gambar di bawah ni contoh-contoh candy buffet yang menarik perhatian saya.



Sumber: Google Images




Time ni nanti ingat nak buat Cendol Corner jugak. Erk? Sebab ada dekat area-area rumah jual cendol sedap sangat. Ada cendol pulut, kacang merah. Perghh! Saliva. Hehe. Nanti nak suruh abang try tanya orang tu. Mamak la kot tapinya. Semoga berjaya lah. 

Till then, peeps.

Saturday, December 24, 2011

Contest "Cinta Kami"

First time saya join contest-contest ni. Sebelum ni tengok blogger-blogger lain join. Ni tiba-tiba rasa nak mencuba. Tak menang pun takpe, sebab rasa macam fun je kan. Hehe

Ok, contest ni dianjurkan oleh Miszalya Bridal Houze. Walaupun Miszalya Bridal Houze ni terletak di Klang dan saya pula dari Johor, tapi takpe kan. Sebab rezeki kan ada di mana-mana. Ecehhh.

Miszalya Bridal Houze menawarkan perkhidmatan seperti make up, pakej perkahwinan dan pertunangan, pelamin, kelas dandanan dan sebagainya. Menarik kan? So, bagi siapa-siapa yang berminat mendapatkan perkhidmatan beliau bolehlah menghubungi,

Email: miszalya@gmail.com
SMS: 017 676 2248


Cara-cara nak join contest ni, anda haruslah:
1) Buat entry mengenai contest ni kat blog korang.
2) Ceritakan mengenai cinta anda bersama pasangan, masukkan 1 keping gambar anda dan pasangan.
3) Minta kawan-kawan blog atau siapa-siapa saja tinggalkan komen kat bawah entry korang. Minta diorang tulis "Vote" then masukkan nama dan blog/facebook diorang kat komen tu.

Tarikh tutup ialah pada 31 Januari 2012

Jika terpilih sebagai pemenang, hadiah yang ditawarkan adalah:
Pelamin Sanding atau
Pelamin Mini atau
Make Up 1x atau
Busana & Aksesori atau
Busana + Aksesori + Make Up 1x atau
Busana + Aksesori + Pelamin Mini

***************************
Cerita Cinta Kami

Saya memang pencinta bahasa melayu. That is the reason why i took Bahasa Melayu ilmiah as one of my elective subject. Ok, memang takda kena mengena pun. Har Har

He made me recall and remember suddenly.

Cerita ini berkenaan dengan seorang pakcik yang telah membuatkan hidup saya jadi huruhara. Saya kenal dia empat-belas-januari dua-ribu-lapan. Kenal ok. Masa tu saya baru sebulan menjalankan latihan industri di salah sebuah bank terkemuka di tempat itu. Eceh, terkemukalah sangat. Budget genius lah kan. Haha

Beberapa hari sebelum empat-belas-januari dua-ribu-lapan, salah seorang staf di bank tersebut memaklumkan bahawa akan ada seorang mamat yang akan menjalankan latihan industri di situ. Ok, rasa macam gembira yang amat masa kakak tu bagitau. Sebab saya memang dah bosan tahap gila babas sebab takda member. Cuba imagine boleh dikatakan tiap-tiap hari muka suci ni je la yang fotostat IC customer. Hari-hari ok. Kira ok la walaupun mamat tu adik-adik aja saya pikir. Buat ada-ada, hilangkan bosan. Rasa keji gila tak statement? Haha

Nak dijadikan cerita sensasi, memang memalukan kalau diingat-ingat semula. Tapi memang jujur. Series jujur. Takda tiputipu untuk sedapkan atau mengambil hati pakcik tu.

Setiap pagi pergi ke bank memang saya akan tumpang cousin sebab tempat kerja dia area-area situ jugak. Pagi empat-belas-januari tu, seriouslah memang saya rasa macam something je. Berdebardebar tak hengat. Dari dalam kereta cousin saya tu lagi. Anda tak macam nak menyirap kat diri sendiri ke kalau jadi kat anda? Haha

Then sampai satu persimpangan, saya perasan ada seorang pakcik ni bawak motor color hijau. Memang laju gila dia bawak. Saya usha je pakcik tu. Siap cakap apa 'mamat ni mesti dah lambat nak pergi tempat praktikal, laju semacam je bawak.Siap cilok-cilok lagi bawak motor. Ni mesti budak praktikal kt bank sama tempat dengan aku'. Eceh, anda tak rasa ke yang saya perasan gila time tu? Haha.

Ok, masa saya sampai pakcik tu dah sampai depan bank tempat saya praktikal. Parking nak jauh-jauh kan. Tapi saya memang kompemlah yang dia la mamat yang kakak tu cakap. Yang buat praktikal kat bank. Masa tu saya pergi amek paper kat kedai macha. Memang kerja saya pagi-pagi. Sampai kena usha dengan anei kedai suratkhabar tu. Ok, perasan je. Kah Kah

Naluri saya memang seratus peratus betul. Jodoh kot. Hua Hua. Memang betul la mamat tu. Tapi saya ingat dia adik-adik je. Rupanya dah kategori pakcik dah umur dia. Nasib badan lah. Baru nak usha-usha mamat jambu. Tak jadi la. Sebab pakcik tu tak jambu pun. Dah la kerek semacam kan. Boleh tak anda tak menyirap sebab dia ingat saya ni makcik cleaner je kt bank tu. Menyirap kan. Ada muka cleaner ke ni? Sobss

Sejak dari haritu, kira kalau nak lunch dengan pakcik tu je. Dengan lagi sorang pakcik exec. Nak buat macam mana kan. Dah diorang je yang ada. Nak menyibuk-nyibuk dengan pempuan, 
masing-masing sibuk bercerita hal-hal keluarga. Tak masuk la.

Satu hari tu, entah macam mana hati saya rasa macam menyirap gila dengan pakcik tu. Tak tahu la apa puncanya. Dah tak ingat. Tapi saya ingat lagi la ayat saya sedekah kat dia 'malang la perempuan yang dapat you'. Ok, keji gila buat statement macam tuh. Rasa macam macho gila lah saya time saya buat statement tu. Haha

Hubungan saya dan pakcik selepas tamat latihan industri hanyalah sekadar kawan. Lebih tragis bila hubungan 'teman tapi mesra' ini mendapat tentangan hebat dari keluarga saya especially ma. Sebab ma menganggap pakcik ini telah merampas saya dari boyfriend yang ketika itu memang sedang retak menanti belah. Kesian pakcik tak bersalah.

Setiap hari saya berendam air mata sebab ma muntahkan segala kemarahannya yang sangat dahsyat. Sampai "Pijak mayat ma dulu kalau lelaki tu nak kahwin dengan kau". Gerun tak? Macam cerita samarinda yang selalu main kat TV3 kan.

Tapi entah macam mana la satu hari tu ma tanya pasal pakcik ni. Time tu saya dah enam bulan break dengan boyfriend lama. Punca sebenar hanya kami yang tahu. Mula-mula memang saya rahsiakan, buat-buat gagah padahal hati macam raksasa lawan otomen asyik kalah. Haha. Tapi sebab tertekan dengan keadaan saya ceritakan pada pakcik dan seorang bestfriend.

Ok, masa ma tanya tu muka dah blushing. Ingat lagi time tu bulan puasa. Buat kental bagitahu ma pakcik ni nak datang buka puasa. Mula-mula memang takut. Tapi bila ma tanya "Nanti dia datang nak masakkan apa?". Wahhh, sangat teruja time tu. Pakcik tu pun tak mengagak. Siap order soto, kuih seri muka, karipap sardin semua. Dibuat macam mak dia sendiri pulak. Haha. Tapi masalahnya kan, ma buat semua sekali okeh. Menyirap tak kat pakcik tu? Huhu

Dah, malas nak cerita panjang-panjang. 
Bermulalah episod kami ala-ala Cinta Kirana kat Astro Ria. Dengan kepandaian masing-masing, sekarang sila substitute pakcik itu kepada tunangku.

Ok, rasakan. Har Har Har
 
                                

Kepada Encik Tunang,
Terima kaseh diatas jasa anda yang telah melayan perempuan buruk perangai seperti saya. Hehe
Terima kaseh terima seadanya.
***************************

Dan kepada Miszalya Bridal Houze, terima kasih kerana memberi peluang kepada bakal-bakal pengantin merealisasikan impiannya.

Siapa-siapa yang suka entri ni, boleh komen dan tulis "Vote" dalam ruangan komen.

Till then, peeps.

Friday, December 23, 2011

DIY: Wedding Card #2


Malu nak tunjuk sebenarnya tapi takpelah kan. Design biasa-biasa je, yang penting simple. Ni wedding card side saya. Nama dan alamat terpaksa dirahsiakan buat masa sekarang sebab lama lagi. Nanti dah dekat-dekat tarikhnya barulah bagitahu. Hehe

Gambar atas ni bahagian depan, saya design card untuk depan belakang je. Means, card saya nanti sekeping sahaja. Bahagian depan nama parents, perantin dan alamat. Bahagian belakang pulak map. Jimat rasanya kalau gitu kan?

Sekarang ni biar dia duduk dalam folder. Insyaallah dalam 3 bulan sebelum majlis baru hantar kedai untuk proses print. Sebab sekarang pun suruh Taufik survey-survey harga printing yang paling murah. Cheapskate katanya. Hehe

P slash S: Sebenarnya ada dua design. Tapi mama suka yang ni. Tema wedding nanti ala-ala love bird. Sume DIY ada selit-selit love bird. Boleh? Hehe

Till then, peeps.

Monday, December 19, 2011

Reception Outfit




Saya memang suka gila dan berangan dengan dress atas ni untuk majlis reception. Over tak saya? Hehe. Tapi design versi sendiri la. Ok, bye.

Till then, peeps.

Friday, December 16, 2011

Detailing on Nikah Attire

Eh, belum belum. Saya tak tempah pun lagi baju nikah saya. Hehe. Cuma, saya sekarang ni memang sedang berangan-angan tentang detailing pada baju nikah saya nanti. Ingat lagi entri sebelum ni yang saya cakap saya nak buat simple modern kurung with simple beading.

Saya saja-saja try terjah blog Qudyn. Nak tengok baju-baju yang beliau buat. Ternyata semua design baju beliau sangat ohsem ok. Dan saya sangat tertarik dengan modern kurung yang saya ada beritahu dalam entri Nikah Attire. Beading pada leher dan hujung lengan. Sangat cantik.





Ok, memang dah jatuh cinta sejak first tengok baju ni sebelum tunang lagi. Kononnya nak pakai masa tunang tapi takde rezeki.

Harap-harap dapat pakai masa nikah nanti. Insyaallah.

Till then, peeps.

Sunday, December 11, 2011

Wedding Dais

Disebabkan saya berhasrat untuk mengadakan majlis pernikahan dan persandingan di rumah, makanya haruslah saya mencari pelamin yang sesuai untuk kedua-dua majlis tersebut. Skema gila ayat. Haha

Pelamin yang saya selalu idam-idamkan adalah pelamin yang nampak simple yet nice. Seperti:




Credit to The Owner
Ampun tak ingat ambil di mana. My bad. Sobs

I love the third one sebab nampak gila sweet and romantic. Tapi dapat berangan je la kan. Rumah saya ala-ala tak berapa besar gitu. Adehh. Takpe la, pelamin simple-simple pun cantik jugak kan. Saya prefer of course one panel pelamin yang memang sesuai dan muat-muat untuk majlis di rumah.

Insyaallah bulan 1 time semester break baru nak pergi survey bridal boutique dan segala bagai. Hopefully, mereka boleh merealisasikan impian saya nanti.

Till then, peeps.

Saturday, December 10, 2011

Wedding Checklist

Reference Rilla Amrillah
Last Update by 17 Januari 2012

Important Dates

» Solemnization Done
» Reception Done
» Bertandang Done

Venue

» Solemnization Done
» Reception Done
» Bertandang Done

Theme

» Solemnization Done
» Reception Done
» Bertandang Done

Legal Stuff

» Get application forms
» Book Jurunikah
» Book HIV test
» Go for HIV test
» Submit application form Groom
» Submit application form Bride

Invites

» Wedding Invites
» Wedding Invites listing In Progress
» Wedding Invites distribution
» Online wedding invites development

Hantaran

Groom to Bride
» Tray 1 | Heels & Handbag
» Tray 2 | Mas Kahwin & Wedding Ring
» Tray 3 | Cake
» Tray 4 | Perfume Set
» Tray 5 | Gadget

Bride to Groom
» Tray 1 | Sireh Junjung
» Tray 2 | Wedding Band
» Tray 3 | Shirt & Shoes
» Tray 4 | Perfume Set
» Tray 5 | Gadget
» Tray 6 | Cake
» Tray 7 | Manisan

Decorations
» Hantaran Tray Done
» Decorations material
» Alas dulang Done

Food and Favours

Solemnization
» Family Done

Sanding
» Family’s Friend
» Bunga Pahar
» Bunga Telur
» Doorgift box
» Favours

Canopies & Logistics

» Canopies booking
» Chair booking
» Floor Plan layout
» Signage
» Signage placement

Entertainment

» Kompang
» PA System
» Playlist

Attire

Solemnization

» Bride's Dress
» Tudung
» Veil
» Shoes
» MUA
» Hand Bouquet
» Groom's Outfit

Sanding
» Bride's Outfit
» Shoes
» MUA
» Hand Bouquet
» Groom's Suit
» Groom's Tanjak & Sampin

Tandang
» Future Family in Law in Charge

Official Captured

Photography
» Photographer Done

Videography
» Solemnization & Reception Videographer Done

Decorations

Solemnization
» Area Pembatalan Air Sembahyang Done
» Langsir
» Bantal Nikah
» Meja Nikah

Sanding
» Pelamin
» Meja makan beradab
» Rosettes
» Centerpieces
» Bunga Manggar

Pengapit, Bridesmaid & Bestmen


Nikah
» Bridesmaid & Bestman Outfit Done
» Accessories 
Done

Sanding
» Pengapit Perempuan Done
» Pengapit Lelaki
» Pengapit Perempuan's Outfit
» Pengapit Lelaki's Outfit
» Bridesmaid Outfit
» Accessories

Tandang
» Pengapit Perempuan Done
» Lelaki
» Pengapit Perempuan's Outfit
» Pengapit Lelaki's Outfit

Room Deco

» Wardrobe
» Bed Done
» Drapes and curtains
» Bed sheets
» Bed skirt
» Table
» Mattress

Honeymoon

» Destination In Progress

Tuesday, December 6, 2011

DIY: Wedding Card


Kad jemputan sebelah Taufik. My side malu nak tunjuk. Orang tak pandai design card canggih-canggih memang macam gini lah jadinya. Haha

Taufik request card yang nampak macam ala-ala tradisional gitu. Tapi nak nampak moden jugak. Apakah? Tak tahulah tang mana yang nampak tradisional tambah moden dalam kad ni. Haha. Main hentam je lah kan.

Janji Taufik suka. Kira ok lah kan. Syok sendiri tak. Hehe

Till then, peeps.

Thursday, December 1, 2011

Photographer & Videographer

Hye bride-to-be and ex-bride-to-be out there!

Sorry dah beberapa hari tak dan nak update, kekangan masa yang selalu mencemburui. Maklumlah budak tengah belajar kan. Hehe. Banyak assignment quiz test dan berbagai lagi. Lalu pagi tadi class jam 8 tapi sampai class 8.30. Bahana lepas subuh tidur balik. *Pengsan

Ok, dah banyak sangat merapu. Berbalik kepada tajuk berkenaan photographer dan videographer. Alhamdulillah, photographer dah booked. Semangat tak? Majlis lama lagi tapi dah sibuk nak booking segala bagai. Sebab takut OP tu fully booked kang lambat-lambat. Apatah lagi dah tau sampai June dia dah hampir full. Mahu menggelabah badak. Hoho

Manakala videographer pula sedang berkira-kira nak ambil atau tidak. Skema pula ayat. Haha. Kalau ada budget lebih baru amek kot. Tengok semua quote pasal package rasa nak pitam sekejap. Mahu kena diet makan biskut tiap-tiap hari. Adehh. Takpe, insyaallah kalau ada rezeki tak ke mana kan. Ayat nak sedapkan hati sendiri. Hehe

Tapi pada sapa-sapa yang berminat nak hire Abg Wira untuk jadi videographer anda, beliau sedang membuat Year End Offer. Haruslah anda terjah website beliau okeh. Saya pun sedang menerjah blog beliau. Abg Wira sangat baik hati dan friendly. Price pun berbaloi-baloi. 

Ok, rasanya tu je nak cakap. Hehe

Till then, peeps.

Sunday, November 27, 2011

Wedding Date

Alhamdulillah.

Setelah berhempas pulas memerah otak untuk memilih tarikh yang sesuai, maka saya dengan ini ingin mengumumkan bahawa saya dah dapat tarikh kahwin. Yea! Ok, tak perlu excited sangat. Tapi tarikh tak cantik macam yang diidam-idamkan. Konon 10.11.12 atau 12.12.12. Jangan harap lah. Haha. Sapa-sapa yang nak tarikh ni dah boleh amek, sebab saya tak jadi buat majlis tarikh ni. Apakah? Kah Kah!

Tarikh dah dipersetujui oleh semua. Harap-harap lepas ni takde apa-apa perubahan lagi.

Doakan yang terbaik untuk kami.

Saya doakan untuk kamu-kamu juga. Semoga semuanya berjalan lancar seperti apa yang diharapkan disamping mendapat rahmat Allah.

Happy preparing semua B2B.

Till then, peeps.

Thursday, November 24, 2011

Apa Fungsi Quotation?

Hye all bride-to-be and ex-bride-to-be out there!

Tetibe pulak kan. Hehe

Nak tanya sebenarnya kalau macam kita berminat dengan satu-satu vendor tak kisahlah photographer ke videographer or bridal ke atau apa-apa je dan kita nak minta harga dari mereka just untuk survey first kita nak mintak macam mana ye? Mintak quotation tu ke?  Ke mintak package yang diorang provide?

Or kita dah confirm nak ambil dia sebagai vendor kita, baru kita mintak quotation?

Tengah blur ni.

Ampun, saya budak baru belajar. Huhu

Bantu saya ye kawan-kawan. Thanks semua.

Till then, peeps.

Tuesday, November 22, 2011

Review: Cincin Merisik Plus Tunang

Cincin merisik dan cincin tunang saya adalah sangat simple. Sebab Taufik tak suka saya pakai cincin tunang yang ada batu. Dia cakap masa kahwen nanti baru yang ada batu or mata or apa-apa je. Saya pun tak berapa suka sebenarnya, sebab kalau ada mata saya rasa macam dah kahwen pulak. Haha. Over.

Makanya, tanpa merancang kami ke kedai emas di Jaya Jusco Bandar Melaka. Sebelah Tesco Melaka. Sebenarnya pergi sana nak makan steambot je. Tak sangka pulak Taufik terus nak pergi beli. Ok, kedai emas tu bahagian bawah sekali, tapi saya tak ingat nama dia. My bad. Resit pun saya tak ingat saya simpan kat mana. Confirmnya memang saya simpan. Sungguh tak sensitif kan saya. Hehe

Kedua-dua cincin memang kami yang pilih. Cincin risik saya pilih yang kosong takda apa-apa design. Sebab saya memang suka yang simple-simple. Cincin tunang pun gitu. Design yang simple. Sampai FSIL saya marah Taufik kenapa pilih design dan cincin yang terlalu simple. Bagi saya takpelah, ikut kemampuan. Lagipun memang saya suka yang macam tu.

Cincin tunang yang kami pilih bukan yang tersarung di jari manis saya masa hari pertunangan.

Apakah?

Taufik ada kata beberapa hari sebelum majlis, dia cakap ada surprise untuk saya. Saya tanya apa dia. Dia cakap, kalau dia bagitahu sekarang dah tak surprise namanya.

Benci.

Dah tahu nak surprise tak payah lah nak heboh-heboh cakap ada surprise. Lempang kang. Haha

Masa opah Taufik dan FMIL masuk bilik nak sarung cincin, saya tengok cincin tunang tu dah bertukar jadi lain. Dari situ saya mula agak yang tu la surprisenya. Besar kot cincin. Saya pilih mula-mula tu yang comel je. Ngeh3x

Tapi saya suka sangat. Thanks all.




Till then, peeps.

Thursday, November 17, 2011

Nikah Attire

Kembali bersemangat dengan angan-angan perkahwinan yang tak sudah-sudah. Yela kan, kata orang dari angan-angan la jadi kenyataan. Tak gitu? Hehe. Dan masa untuk melupakan segala hiruk pikuk assignment, test dan sebagainya. Pastu nanti kau terkial-kial nak jawab exam. Baru padan muka. Haha

Untuk majlis pernikahan, kami memilih warna pink soft. Sebabnya Taufik cakap white color dah selalu sangat, dah biasa. Dia tak tau pulak pink  soft tu pun dah biasa. Haha. Sebagai seorang bakal isteri yang solehah, saya terima pendapat beliau walaupun kadang-kadang hati berkeinginan untuk memakai warna yang putih lagi suci. Sobss

Makanya, kami sepakat memilih pink soft dan saya berangan-angan untuk mengadakan majlis pernikahan di rumah sahaja dengan bertemakan kesederhanaan. Sesuci embun pagi katanya. Apakah? Haha. Dah cakap dengan ma, ma pulak berhajat nak buat majlis khatam Al-quran sekali. Insyaallah, kalau diizinkan. Saya pun suka.

Saya saja-saja terjah blog B2B, sebab dulu saya memang suka blogwalking tanpa meninggalkan sebarang jejak. Ampun mak. Jadi, dari situ saya sangat berkenan dengan kurung moden. Sebab nampak simple.

Tengok ni.

Seakan-akan begini baju kami nanti. Tapinya mungkin saya tidak membuat beading yang banyak. Kata simple kan. Hehe


Saya suka kain dia. Sangat Owesome. Sama dengan yang first tadi.

Sumber: Google Images

Haa, lebih kurang macam ni yang saya nak. Beading di dada dan hujung lengan.

Sumber: Tak ingat. Ampun mak.

Cantik kan. Sukaaaa!


Cantik jugak. Sudah rambang mata. Yang ni masa majlis pertunangan senior saya dulu.
Orang cantik pakai apa-apa pun cantik.


Begitulah ceritanya. Semoga apa yang saya idam-idamkan akan menjadi kenyataan. Begitu juga dengan impian anda.

Till then, peeps.

Monday, November 14, 2011

Konflik

Sejak empat lima hari ni, tiba-tiba mood untuk wedding adalah sangat down. Saya kurang pasti kenapa.

Saya hampir putus harapan.

Saya hampir menangis tersedu sedan.

Saya hampir hilang kesabaran.

Saya hampir putuskan hubungan.

Adakah semua ni dugaan dalam tempoh bertunang? Atau petanda apakah?

Thursday, November 10, 2011

Mak atau Isteri?

Mak atau isteri? Dua-dua perempuan. Dua-dua punya hati yang lembut. Sensitif apatah lagi. Tetapi mana satukah yang lebih menjadi keutamaan suami bila sudah berkahwin?

Tidak semua lelaki/suami yang alert akan hal ni. Sebabnya, bila mak susah dan dalam masa yang sama isteri mempunyai perancangan untuk keluarga makanya sudah pasti isteri mendahului carta merebut hati suami. Suami pulak satu hal, kot ye pun kau sayang isteri tak perlulah kau terus nak membelakangkan mak kau tu. Lempang nak?

Mengapa saya berkata demikian?

Melalui pengalaman.

Orang-orang di sekeliling malah saudara mara.

Saya kalau berbicara berkenaan ibu dan ayah, otomatik akan beremosi. Adehh. Melebih kan? Haha. Macam ni, cuba imagine bila anda mempunyai keluarga atau paling dekat pun saudara yang sudah berkahwin. Duduk pulak satu rumah dengan mak dan ayah . Ayahnya pulak kadang-kadang ada, kadang-kadang satu hari pun susah nak nampak batang hidung. Kalau anda sebagai lelaki, anda mempunyai tanggungjawab terhadap mak anda. Isteri pulak kuat merajuk rasa macam nak sepak tapi tak sampai hati. Merajuk sebab suami lebihkan mak dia. Kang sepak kang merajuk satu hari satu malam kunci bilik tak bagi suami masuk pastu suami nak buat apa kan. Nak tak nak ikut jugak kehendak si isteri. Bila macam ni, saya pulak terasa nak sepak si suami itu. Haha

Kemon.

Tak rasa bersalah ke bila mak terasa hati ke hape. Hati mak kan kita kena jaga. Buat mak menangis berdosa besar tahu.

Tahu tak?


Haa, sekarang nak pilih mana satu?

Jadi, kepada isteri atau wanita atau bakal-bakal isteri di luar sana silalah memahami keadaan suami. Jangan nak berhangin tak bertempat. Tak perlulah nak cemburu dengan mak mentua tu. Kan jadi mak anda jugak kan. Kepada si suami yang tak paham-paham lagi, si isteri tegur-tegurlah. Kita pun tak nak kan bila mak kita susah ke sakit ke, anak-anak lelaki dia tiada di sisi nak ringankan beban.


Sebab tu saya selalu pesan kat Taufik. Macam mana sekali pun dia sayang kat saya, dia tetap ada mak yang perlu disayangi lebih dan wajib didahulukan. Memang kadang-kadang ada jugak terasa dan terfikir esok dah kahwin lagilah kan kuatnya penangan sensitif tu. Tapi bila kita fikir mak kita, tentu kita juga berharap abang-abang kita akan utamakan mak bila dah berkahwin. Sebab perempuan bila dah kahwin wajib dahulukan suami. Jadi haruslah si suami dahulukan mak dia pulak. Kalau tak siapa lagi yang mak kita nak harap-harapkan.

Boleh nak harapkan anak perempuan, tapi kudrat perempuan ni ke mana sangat. Kalau kuat macam otomen bolehlah diterima. Erk?

Renungkanlah.

Sekian.

Tuesday, November 8, 2011

Review: Hantaran Tunang

Sebenarnya malu nak tunjuk gambar hantaran ni. Tapi sebab Cik Zie request, haruslah saya memenuhi permintaan beliau. Ecehhh.

Jadi, gambar-gambar adalah seperti di bawah. Saya just combine kan gambar sekali harung. Ampun gambar tak gojes. Huhu

For Her
Theme: White and Orange

For Him
Theme: Maroon and Cream

Hantaran daripada pihak lelaki sebenarnya sama dulangnya dengan pihak perempuan iaitu 9 tetapi cari-cari gambar semula tak jumpe pulak. Hehe

Full review of hantaran,

For Her:
  1. Readymade Modern Kurung
  2. Sireh Junjung
  3. Cupcake
  4. Chocolate Cake
  5. Buah-buahan
  6. Telekung
  7. Chocolate
  8. Pelangkah
  9. Cincin Merisik dan Tunang
For Him:
  1. Kain for Baju Melayu
  2. Sireh Junjung
  3. Chocolate Cake
  4. Buah-buahan
  5. Sejadah dan Al-quran
  6. Chocolate
  7. Telur (Sebab malas nak buat Bunga Rampai. Hehe)
  8. Towel and Toiletries 
  9. Lauk Pauk dalam Rantang
Disebabkan masa tunang hantaran adalah sangat simple, makanya masa wedding kami plan untuk memberi yang lebih daripada di atas, tetapi still simple. Hehe

Baju Nikah Bakal Suami

Sedang berangan-angan tentang fesyen baju nikah untuk bakal suami. Memandangkan Taufik seorang yang kurang cerewet tentang baju-baju ni, makanya haruslah saya yang terlebih menyibuk nak suggest itu ini. Ada ek kurang cerewet? Hehe

Sila lihat gambar di bawah.


Sangat sweet kan baju nikah Nabil ni. Sekarang memang trend baju macam ni ke? Ingat lagi masa Ayu Raudah punya wedding, Husband dia pakai baju macam ni jugak time nikah. Sangat smart dan terletak. Kalau baju yang color putih ni bertukar jadi pink soft cantik ke? Rasanya macam jambu sangat je, lagi-lagi kalau Taufik yang pakai. Huhu

Anda tahu tak jenis material baju ni?

Saturday, November 5, 2011

Perihal Tarikh Kahwin

Since kawan-kawan dah ramai yang kahwin tahun ni and ada jugak yang akan berkahwin dua, tiga, empat minggu dari sekarang barulah saya menggelabah sibuk nak cari tarikh kahwin saya pulak. Ek? Macam takde kena mengena jek.

Dan memandangkan saya masih budak sekolah yang sudah menggatal nak kahwin, makanya keluarga saya prefer saya berkahwin selepas belajar. Kalau ikutkan, bulan 6 tahun depan dah cukup 2 tahun bertunang. Tapi kira halal lah kan tiga atau empat bulan selepas tu.

Kenapa tak terus kahwin bulan 6 tu?

Adoi.

Saya dijangka habis belajar tambah tolak dalam bulan enam. Persiapan perkahwinan saya kalau boleh saya nak selesaikan dengan tulang empat kerat saya. Kiranya apa-apa yang saya boleh buat sendiri, saya akan buat sendiri. Jadi, kalau bulan enam tu, saya percaya memang tak akan sempat. Lagi pulak saya di Terengganu. Nak ulang alik Terengganu-Johor Johor-Terengganu memang lah saya tak larat. Boleh patah pinggang duduk dalam bas. Belum campur beku lagi dalam tu.

Jadi, selama beberapa bulan sebelum saya habis, saya akan survey dan grab mana-mana yang patut. Contohnya saya sekarang dah survey pasal photographer, tinggal nak discuss dengan Taufik samada dia setuju atau tak. After that, boleh terus confirm. Bila dah habis nanti, kiranya saya akan settle sket-sket aje.

Macam dah menyimpang je dari tajuk asal. Haha

Kalau ikut darah muda, saya nak pilih tarikh cantik-cantik. Macam tarikh 12.12.12. Takpun 10.11.12. Mula-mula dah target bulan sebelas tu. Malangnya ma kata, takut time tu musim hujan. Ma kata better jangan buat bulan-bulan tu. Saya sebenarnya tak kisah, lagi cepat bukan ke lagi bagus? Hehe. Termenggatal pulak.

So sekarang ni saya dalam dilema nak memilih tarikh. Ma pilih bulan september, after raya. Tapi saya takut time tu kakak-kakak saya tak dapat cuti sebab baru je cuti untuk raya kan. Tapi ma cakap nanti ma discuss dengan kakak-kakak supaya tak payah balik masa raya tu. Balik masa saya kahwin aje. Boleh gitu? Sangat sempoi kan. Haha

Kalau anda bagaimana?