FOLLOWERS

Tuesday, July 3, 2012

Tutorial Rose Chiffon

Hye lovelies.

Malam tadi tiba-tiba terajin pulak nak buat bunga rose guna kain chiffon. Belajar dari internet je. Pastu teringat step masa buat bunga rose guna straw dulu-dulu tu. Ingat kan? Sama je caranya cuma yang ni buat guna kain senang sket nak bentuk. Sebenarnya rose chiffon ni nak lekatkan kat baju reception, tapi tengok dulu sesuai ke tak. Ada tiga option, sama ada nak letak rose chiffon ni, fabric flower atau poodle flower. Tapi yang rose ni agak susah sket compared yang lagi dua tu. Hehe. Try tengok tutorial ni, tak tahulah senang faham ke tak. Maaf kualiti gambar sangat tak memuaskan, biasalah handphone tak berapa nak canggih. Hehe


Potong kain chiffon ikut suka hati. Tapi saya buat panjangnya 7 inci dan lebar 2 inci. Ikut besar mana nak buat. Kalau nak besar boleh panjangkan lagi.


Then lipat dua. Kalau rasa macam lebar sangat, boleh lipat lagi sekali. Saya lipat lagi sekali, tapi lupa pulak nak ambil gambar. Bila dah lipat lagi sekali saya jahit jelujur sket sebab taknak dia lari-lari.






Langkah ketiga dan seterusnya tu sama je. Just pusing-pusing and lastly akan dapat macam dalam gambar last sekali.

Selamat mencuba.

slash S: Semoga segala yang dirancang dipermudahkan oleh Allah SWT. 
Till then, peeps. 

15 Footprint (s):

.:shura shushi:. said... Reply To This Comment

Ohh.. macam ni rupanya buat :))

BIE said... Reply To This Comment

wahh.. nak cuba.nak cuba :))

Rahmah said... Reply To This Comment

menarik2....nk try la jg..le letk kat veil..

Miss Ika said... Reply To This Comment

@.:shura shushi:. Kita tak tahu betul ke tak, kita main buat je. Hehehe

Miss Ika said... Reply To This Comment

@BIE Awak mesti lagi expert bab-bab ni. Hehe

Miss Ika said... Reply To This Comment

@Rahmah Betul-betul, leh letak kat veil. Hehe

BIE said... Reply To This Comment

@Miss Ika hehe.. mana ada expert. hehe.. malu la kita, kita cuma suka try buat benda2 comei mcm ni. Jadi x jadi, tu yg tak tau lagi. hehe. Tq misz ika, sebab bagi tuto ni :))

dhiera said... Reply To This Comment

memang sama macam nak buat bunga ros dr straw kan~

Fyka said... Reply To This Comment

tq 4 da tuto,comel je bunga ni kan..
boleh nk try2 wat utk cucok kt bola2 bunga(pomander ball) nnt.

Anonymous said... Reply To This Comment

bndpqhljn
ray ban outlet
ray ban aviators
fake ray bans
ray ban glasses
ray ban aviators

Miss Ika said... Reply To This Comment

@BIE Awak expert bab-bab DIYing kan. Kita baru nak berjinak-jinak. Hihi

Miss Ika said... Reply To This Comment

@dhiera Aah, sama. Cuma kalau guna kain susah sket nak maintain. Hehe

Miss Ika said... Reply To This Comment

@Fyka Ni 1st time buat. Kalau banyak kali buat mungkin tak jadi buruk sangat macam ni. Hehhh. Kalau nak cucuk buat pomander tu try saiz besar sket kot cantik. Hehe

Atie said... Reply To This Comment

thank you for this tutorial... dah lame cari cmane nak buat.. :D

QasehSuci said... Reply To This Comment

simple but nice..visit my blog too