FOLLOWERS

Monday, December 3, 2012

Pengalaman First Trimester to Present

Assalamualaikum dan hye lovelies.

Hari ni baru ada daya nak update blog walaupun badan tak berapa nak sihat sangat. Tapi disebabkan tak tahu nak buat apa, kang melepet 24 hours atas katil takut baby keluar esok pun ikut perangai buruk mommy dia. 

Yup, first trimester not an easy way for me. Sampailah sekarang. But I should thanked to Allah cause gave me strength to face all of it. Tak semua orang yang dapat rasa nikmat sebesar ini. At least, bonda pun selalu cakap kalau mabuk teruk itu tandanya rahim kita kuat. Baby growth pun Insyaallah takda masalah. Kiranya bila mabuk tu menandakan baby bertindak balas dalam rahim. Biasalah, orang tua banyak pengalaman. Betul or tak hanya Allah yang tahu.

Here, I wanna share my experience during my first trimester sampai la sekarang dah masuk second trimester. Esok anak dah besar boleh tengok balik pengalaman pertama kan.

Satu
Morning sickness yang sangat mencabar. Sebab bukan setakat pagi je, bawak sampai ke tengahari petang dan terus ke malam. Tapi Alhamdulillah masa tidur baby takdelah meragam. Mommy dia boleh tidur lena. Hehe. Cuma masuk second trimester, mabuk semakin teruk. Makan asam pun dah tak jalan. Husband keep asking why? Saya pun tak tahu nak cakap. Sehari muntah-muntah sampai 5-6 kali. Makan apa-apa semua keluar. Dan masuk trimester ni, dah 3 kali rasa nak pitam. Tiba-tiba mata gelap, kaki macam tak jejak lantai. Then cepat-cepat duduk sebab takut jatuh and will affects baby. Saya doa semoga sepanjang sakit masa pregnancy ni akan hapuskan dosa-dosa lalu dan beri kekuatan dan kemudahan masa deliver. Ameen.

Nasib baik still duduk rumah parents, ada orang masakkan. Saya memang sejak masuk bulan kedua memang sangat tak boleh bau benda-benda yang menusuk hidung. Bau sayur terutamanya kobis dengan carrot pun boleh buat tekak loya. Bau menumis apatah lagi. Lucky boleh buat air sendiri, kalau semua nak harapkan orang, takut orang pun menyampah. tapi bonda sangat supportive sebab dia cakap masa dia pregnant pun macam tu jugak. Mungkin saya menurun dari bonda kot. Hehe. Lucky jugak ada adik tolong urutkan. Husband amek turn time dia balik je. Tetiba sedih sebab jauh dengan husband time-time macam ni.

Dua
Keletihan yang menjadi-jadi. Pernah try kemas bilik. Just kemas gitu-gitu and menyapu je. Sudahnya semput. Terus terbaring sampai ke petang. Bonda cakap, sapa suruh buat kalau rasa dah tak boleh. Lepas tu dah duduk diam-diam je. Sebab serik dah, jalan sekejap pun dah semput macam buat apa je. Adehh.

Tiga
Jerawat di dahi tumbuh comel-comel je. Dan perasan belakang badan pun dia nak tumbuh jugak dengan jayanya. Sampai suruh adik tolong picitkan sebab geram. Hehe

Empat
Rasa sensitif yang agak melampau. Pernah masa ke Terengganu last week, tolong bersihkan telinga husband. Entah macam mana, maybe termasuk dalam sangat then husband marah sebab sakit. Padahal takdelah marah sangat pun. Tapi tetap sentap, terus baring menangis teresak-esak. Then tertidur. Haa, gitu gayanya. Dan beberapa hari sebelum tu message husband ajak dia pergi makan kat luar time dia balik nanti sebab teringin sangat dan dah lama tak makan kat situ. Husband cakap tengoklah dulu tak tahu lagi sempat or tak. Terus meleleh air mata. Adoilah perasaan. Sensitif kemain lagi. Sampai husband duk bercakap dengan baby sambil pegang tummy, jangan ikut perangai mommy kuat merajuk. Ok fine. Hehe

Lima
Jarang membuang. Normal ke? Risau jugak. Masa bulan pertama dulu hari-hari membuang. Dah nak masuk bulan ketiga ritu tak pulak. Kadang-kadang seminggu tak membuang. Tapi Alhamdulillah setakat ni kalau membuang pun lancar. Takde sembelit ke. Cuma sometimes cerry berry tak tahu sebab apa.

Enam
Tak boleh minum susu lagi. Dah beli dan dah try tapi mampu bertahan seminggu je. Lepas tu minum mesti keluar balik. Risau jugak sebab takut baby tak cukup kalsium. Sekarang ni boleh minum milo, horlick dan minuman selain susu. Yang berkaffein sekali sekala je. Sebab doktor dah pesan jangan. Kang ubat yang dimakan tak berkesan. Tapi sebab teringin minumkan jugak tapi tak sampai secawan pun. Hehe

Itulah sedikit sebanyak pengalaman saya. Semoga baby and mommy stay strong sampai deliver. Long way to go. Semoga tabah dan sabar. Dan semoga dua tiga minggu lagi dah tak mabuk dan diberi selera makan kembali oleh Allah. Sekarang after subuh kadang-kadang dah boleh rasa heartbeat baby, time tu semua kesakitan hilang. Subhanallah. Sampai dedi pun tak sabar nak cuti dan rasa jugak. Hehe

Thank you Allah.

Till then, peeps. 

Wednesday, November 28, 2012

The Journey Begins

Alhamdulillah.

Syukur Allah SWT give me the chance seawal ini. I'm in second trimester and currently at 13 weeks and 6 days pregnant. Morning sickness? Bukan setakat morning, dah bawak terus ke tengahari petang sampai ke malam. Melepek atas katil 24 hours memang sudah menjadi kebiasaan sekarang. Ingatkan dah lepas first trimester dah hilang mabuk, makin teruk gamaknya. Husband cakap mungkin dah nak last-last mabuk tu yang teruk. I hope so la.

About last two months ago.

When I announced it to husband (we are LDM), he was super excited. Imagine, have your good news alone without husband besides you adalah sangat sedih. I is terharu bila husband calling me and said "Jaga baby baik-baik, jangan angkat berat-berat". Tahan je la masa tu sebab ada kat rumah mak mertua, nangis nanti mesti nampak pelik kan. Hehe

Saya buat UPT after SIL ask me to do so. Dia yang bawak saya pergi guardian and beli test kit. Thank you angah. Okay, malam tu memang tidur tak lena sebab takut result negative. Setiap jam terjaga. Dalam 5 am, saya rasa macam tak sabar then I woke up and did the test. Time tu if I'm not mistaken, my miss P already one week late. And saya dah start demam yang on off more than two weeks. Dah start uwek-uwek jugak. Bonda cakap dah lekat la tu. But I denied, maybe perubahan hormon. Sebab takut kalau terlalu mengharap, saya yang akan kecewa. 

Ok, continued. After 5 minutes I got the result. It's positive. Alhamdulillah. I took the picture of the two lines but sadly my phone buat hal. Semua gambar hilang. Tapi sempat mms to husband, cuma belum suruh dia send to me back. So, today entree adalah non-photos entree. Hehe. Next weeknya terus pergi check up at private clinic. And time husband balik, did the test at Klinik Kesihatan and buat appoinment for monthly check-up. 

Ada sekali masa appoinment dengan doctor untuk check kantung baby, time tu baru 9 weeks but nurse wrote as 13 weeks. Doctor repeat tanya dah berapa kali check positive. Sebab tak nampak baby, 13 weeks takkan tak nampak. Saya nervous sesangat time tu bila dia scan lama sangat sampai kerut-kerut muka dia tak nampak kantung. Ada la dalam 5-10 minutes. Dia tanya ada sakit perut ke. Dalam kepala, kenapa gugur ke. Nak nangis dah time tu. But finally Alhamdulillah, nampak kantung baby. But kena repeat dating scan 2 weeks after that (last week). Time ni tak sampai seminit dah nampak baby. Subhanallah. 

Dear baby, mommy and daddy cant wait to see you. Be good in mommy's womb ya. 

Till then, peeps. 

Tuesday, November 13, 2012

Hantaran

Hye lovelies. 

Hantaran for him adalah do it yourself. Tak berapa nak gah sebab pakai artificial flowers tapi sangat puas hati dengan hasil tangan sendiri. Thanks adik sebab tolong kakak dia setiap kali kekeringan idea. Ceh, padahal buat punyalah simple yang amat. Okay, tak nak cakap banyak. Tengok gambar ye.








Hantaran adalah 7 dulang berbalas 5. There are:
1. Shoes by Valentino Rudy
2. Kemeja, Belt and Wallet by Polo
3. New Ipad by Apple
4. Wedding Band 
5. Aku Terima Nikahnya by Hasrizal Abd Jamil
6. Perfume Set by CK Free
7. Choc Brownies - Secret Recipe

Till then, peeps. 

Thursday, November 8, 2012

Wedding Shoes

Hye lovelies.

Harini terus skip review pasal wedding shoes pulak. Sebab yang ni rasa senang sket nak cerita. Entri pun mesti pendek je. Hehe. Okaylah, heel yang saya pakai masa wedding sangat selesa. Kalau tak pakai socks lagi comfort la. Tapi memandangkan kaki tak berapa nak cantik, have to jugak la. Sebab bila pakai socks, bila jalan jadi licin pulak. Nak tercabut-cabut rasa tapi boleh cover la. Hehe. Untuk reception and tandang guna heel yang sama. Jimat kan. Takde la nak fikir nak pakai kasut apa. Nikah dalam rumah memang langsung tak pakai. Keluar layan tetamu after akad pun pakai selipar je. Hehe

Heel ni saya beli 4 days before wedding kat Pacific BP Mall dengan harga kalau tak silap lebih kurang dalam RM70. Yang penting memang not more than RM80 la. Murah je kan. Brand pun brand biasa je, Alain Delon. Time tu tunang yang pilih. Sekali je dia pilih terus saya berkenan. Sebab memang suit untuk wedding, color pun sama dengan color lace baju reception and tandang. Lucky lagi, match dengan sampin and tengkolok husband. Pandai dia pilih. Hehe. Tapi sekarang belum sempat nak pakai sebab tak pergi mana-mana. Esok lusa kalau dah kerja mungkin boleh pakai lagi. Itu pun kalau kaki tak membesar bagai juara la. Huhu





Sila abaikan kaki dan tangan yang tak berapa nak anggun. Fokus pada kasut je ye. Dengan harga yang berbaloi-baloi, boleh pakai untuk kesemua wedding event. Sangat jimat. Tak perlu pening kepala nak pakai kasut apa. Terjah je mall, mesti ada satu yang sangkut. Kalau nak nampak lagi sweet, boleh la DIY letak pearl ke kan. 

Till then, peeps. 

Wednesday, November 7, 2012

Bridesmaids

Hye lovelies.

Harini saya review pasal bridesmaids masa wedding. Supposed bridesmaid ada 6 orang semuanya. 4 with soft purple and the rest with dark purple. Konon nak nampak ada tone. But unfortunately, one of them tak dapat nak attend sebab tak dapat cuti. Sangat terkilan time tu tapi nak buat macam mana. Kita hanya merancang, Allah yang tentukan. 

The purple kurung modern saya suruh diorang pakai time reception. Masa akad saya suruh pakai jubah hitam je, yang part ni saya tak sponsor sebab masing-masing dah ada jubah sendiri. So, jimat kat situ. Hehe. Tapi yang attend 3 of them, lagi 2 sampai after akad sebab diorang travel dari Pahang. Kesian diorang datang dari jauh.










Semua bridesmaids adalah dikalangan BFF since sekolah and uni. Thank you so much sebab bagi kerjasama. To Ima, Suriya, Andik, Sue and Zue, terima kaseh banyak-banyak sebab jadi peneman setia kat bilik pengantin. Hilang semua nervous. Thanks jugak pada Mira and Maksu, kalau tahu bagi kain baju kat korang je kan. Mira at first memang nak bagi pada dia, tapi dia cakap time tu dia tak dapat datang sebab tak dapat cuti. At last, orang yang cakap tak dapat datang tu la yang tercongok depan muka. Happy sangat. Yang beria kata nak datang, batang hidung pun tak nampak. Adeh.

Again, thank you so much. And sorry kalau terkurang layanan ke apa. I love you to the max.

Till then, peeps. 

Thursday, October 25, 2012

Quick Update

Hye lovelies.

Alhamdulillah, semalam wedding album saya dah sampai. Sebenarnya dah siap lama, tapi takda masa nak pick up, at last suruh OP pos je. Husband suruh self pick up after raya, tapi bini dia tak sabar dah nak tengok. Hehe. Sangat puas hati dengan outcome. Foto by Razali memang highly recommended. Album cantik. Dalam semua pun cantik. Dah banyak kali tengok pun tak puas lagi. Softcopy 2000 pcs, sampai tak larat nak tengok. Hehe

Kiranya dah boleh review about wedding lepas ni sebab dah dapat softcopy. Dah tak ada alasan. Hehe. Tapi tengok masa dan mood jugak. Kalau mood tak berapa nak ada, nak update pun malas je. Macam sekarang la. Sebab tu pendek je entri. Hehe


Thanks Abg Ayie sebab bagi saya advance present. Cute sangat baby socks tu. Hihi. Lain kali saya update pasal OP pulak ya.

Till then, peeps. 

Monday, October 15, 2012

Make Up Review

Hye lovelies.

Sorry lama sangat tak update blog. Masa dan kesihatan tak berapa nak mengizinkan lately. Hari ni tiba-tiba tergerak hati blogwalking and dapat seru nak update blog sendiri. Hehe. 

Okay, hari ni update yang senang. Make up untuk majlis nikah, reception and bertandang. MUA untuk nikah and reception adalah orang yang sama. Kak El from El Lydia Bridal. She's awesome. Peramah, baik hati, vogue, cantik dan paling best adalah kepala gila-gila. Kak El datang sangat awal, pengantin tak mandi lagi. Buat malu je. Kak El cakap make up nikah pukul 8, tapi 7.20 dia dah sampai. Nasib baik bonda serve breakfast, dapatlah cover sket. Hihi

Kak El start make up pukul 8 pagi, dalam pukul 9 siap dah. Saya suka sangat make up Kak El sebab nampak natural. Tak berubah sangat muka. Paling best dia akan tanya suka ke tak. Mestilah suka. Kak El siapkan saya dari bawah sampai atas. Tudung and veil pun dia pakaikan, padahal kalau ikutkan boleh je pakai sendiri. Tapi saje menggedik. Hehe. After siap, Kak El terus balik sebab lepas tu dia nak make up kan orang lain pulak.



Make up untuk reception, Kak El datang awal jugak. Pukul 11 lebih dia dah sampai. OP and OV lagi awal sampai sebab diorang cover make up untuk reception. Saya pun suka sangat Kak El make up untuk reception, ramai cakap jelita (Jelita lah sangat). Hehe. Match dengan baju. Make up pun tahan sampai outdoor, balik outdoor pun still cantik lagi. Both make up saya suka sangat. Highly recommended.




Make up untuk bertandang ambil dari butik Pesona, sebab pihak lelaki pun ambil pakej pelamin sama dengan pihak perempuan. Tapi MUA freelance jugak, last minute butik call Kak Lin make up kan untuk majlis tandang. Bersiap make up semua kat rumah saya. Rumah saya dengan husband dalam 15 minit je. Hehe. Make up untuk tandang pun saya puas hati sangat. Cuma mungkin kulit saya terlebih sensitif time tu, part hidung nampak sangat bercapuk. Macam langsung tak pakai foundation. Saya memang kuat berpeluh, lagi-lagi part hidung. Memang tak dapat nak cover. Naseb baik pengapit saya ada, dia cover sket dengan compact powder. Huhu


Alhamdulillah, ketiga-tiga make up saya puas hati. Ramai cakap cantik. Terima kasih kepada MUA yang gigih make up saya. Thank you so much. For those yang nak try both MUA, boleh contact them.

Kak El - Facebook
Kak Lin -  Facebook

Till then, peeps. 

Thursday, September 20, 2012

Akad Nikah Attire

Hye lovelies.

Sambung dengan review untuk akad nikah attire. Seperti entri sebelum-sebelum ni, saya ada inform little bit about akad nikah attire. Saya nak yang simple, sweet and boleh recycle. Saya guna chiffon RM5 semeter untuk baju saya. Ada drama juga masa buat baju ni. Baju nikah lagi mahal dari baju reception. Alasannya sebab sekali dengan veil. Okay, takpe. 

Nasib baik outcome cantik. Cuma ada yang saya tak puas hati sebab kat lengan terlalu nampak kosong. Saya tempah suruh buat part dada dengan hujung lengan, tapi dia cakap tak sempat nak buat. Dia bagi saya extra lace and pearls suruh saya add sendiri part lengan tu. Tapi dia hantar baju tu 2 hari sebelum majlis. How come la nak buat kalau masa dah suntuk sangat. Macam-macam alasan dia bagi. Sepatutnya saya mintak hantar dua or tiga hari sebelum raya. Tapi tak sempat katanya. Macam mana nak sempat, dua minggu puasa baru dia sentuh baju saya. Padahal saya hantar bulan Februari. Huhu

Okay, tak nak cerita panjang. Alhamdulillah, syukur sebab outcome still cantik dan saya puas hati. Let pictures do the talking. 









Masa majlis, saya padankan dengan inner neck from Radiusite. Agak striking sket color dengan full baju. Match la dengan sampin groom katanya. Hehe. Ingat nak pakai tudung bawal je, tapi masa reception dah decide nak pakai tudung bawal, so tak jadi la. Nanti nampak sama sangat dengan reception. Cuma inner neck ni pendek sket la. Kalau dapat labuh sket lagi cantik rasanya. Okay, done.

Sesiapa yang nak tanya apa-apa, malu nak comment boleh email me at misz_ieka@yahoo.com. Dah ada juga orang nak sewa. Sekarang tengah fikir-fikir lagi. Belum final decide, but niat nak sewakan memang ada. Hehe

Till then, peeps. 

Tuesday, September 18, 2012

Akad Nikah Ceremony

Hye lovelies.

Lama sangat tak jenguk blog. Masa banyak, tapi mood takda nak update. Tambah lagi demam seminggu dari last week. Dah baik sekejap, harini rasa nak demam balik. Adoi. Demam rindu dekat suami rasanya. Hehe

Khamis 30 Ogos 2012
Petang khamis tu baru siap kemas bilik pengantin. Sebenarnya dah lama siap, tapi semua kerja untuk majlis buat dalam bilik tu. Jadi 10 kali kemas pun tetap lintang pukang jugak. Petang tu kira the last la before akad nikah esoknya.

Malam selepas isyak sibuk buat backdrop untuk nikah. Orang kuat (adik) yang paling sibuk la sebab pengantin dah tak larat nak siapkan. Subuh tu baru siap sebab paper wheel tak cukup pulak, padahal dah buat banyak rasanya. Dapat tidur dalam setengah jam je. Patutlah masa nikah muka tak glowing. Haha. 

Jumaat 31 Ogos 2012
Lepas subuh baru pakai inai, dalam sejam tapi malangnya tak merah pun. Time tu dah redha dah. Nasib baik sis-in-law ternampak, terus pakaikan inai tube Suzana lepas makeup. Tak pernah dibuat orang. Time tu dah siap dengan nikah attire siap veil. Tengah tunggu groom sampai. Hehe. Apalah nasib. Peringatan untuk bride-to-be, rehat secukupnya. Pakai inai then bawak tidur sekali baru color jadi cantik orang kata. 






Alhamdulillah. Saya dan Taufik selamat dinikahkan beberapa minit kemudian dengan dua kali lafaz. Tak dan nak tengok jam sebab masih nervous campur gembira campur sedih. Hehe. After akad, selesai bergambar groom terus balik tanpa makan pun sebab takda selera katanya. Bride pun sama. Hehe. Lepas zohor sempat juga lelapkan mata setengah jam sementara tunggu kawan-kawan dari jauh sampai.

Maaf, kualiti gambar kurang menarik. Gambar ni dari phone kawan. Tak berapa nak sharp and clear sangat. Nak amek dari kawan-kawan yang pegang kamera tak tahu la tahun bila. Hehe. Nanti dah dapat softcopy dari OP saya update lagi ye.

Till then, peeps.