FOLLOWERS

Wednesday, November 28, 2012

The Journey Begins

Alhamdulillah.

Syukur Allah SWT give me the chance seawal ini. I'm in second trimester and currently at 13 weeks and 6 days pregnant. Morning sickness? Bukan setakat morning, dah bawak terus ke tengahari petang sampai ke malam. Melepek atas katil 24 hours memang sudah menjadi kebiasaan sekarang. Ingatkan dah lepas first trimester dah hilang mabuk, makin teruk gamaknya. Husband cakap mungkin dah nak last-last mabuk tu yang teruk. I hope so la.

About last two months ago.

When I announced it to husband (we are LDM), he was super excited. Imagine, have your good news alone without husband besides you adalah sangat sedih. I is terharu bila husband calling me and said "Jaga baby baik-baik, jangan angkat berat-berat". Tahan je la masa tu sebab ada kat rumah mak mertua, nangis nanti mesti nampak pelik kan. Hehe

Saya buat UPT after SIL ask me to do so. Dia yang bawak saya pergi guardian and beli test kit. Thank you angah. Okay, malam tu memang tidur tak lena sebab takut result negative. Setiap jam terjaga. Dalam 5 am, saya rasa macam tak sabar then I woke up and did the test. Time tu if I'm not mistaken, my miss P already one week late. And saya dah start demam yang on off more than two weeks. Dah start uwek-uwek jugak. Bonda cakap dah lekat la tu. But I denied, maybe perubahan hormon. Sebab takut kalau terlalu mengharap, saya yang akan kecewa. 

Ok, continued. After 5 minutes I got the result. It's positive. Alhamdulillah. I took the picture of the two lines but sadly my phone buat hal. Semua gambar hilang. Tapi sempat mms to husband, cuma belum suruh dia send to me back. So, today entree adalah non-photos entree. Hehe. Next weeknya terus pergi check up at private clinic. And time husband balik, did the test at Klinik Kesihatan and buat appoinment for monthly check-up. 

Ada sekali masa appoinment dengan doctor untuk check kantung baby, time tu baru 9 weeks but nurse wrote as 13 weeks. Doctor repeat tanya dah berapa kali check positive. Sebab tak nampak baby, 13 weeks takkan tak nampak. Saya nervous sesangat time tu bila dia scan lama sangat sampai kerut-kerut muka dia tak nampak kantung. Ada la dalam 5-10 minutes. Dia tanya ada sakit perut ke. Dalam kepala, kenapa gugur ke. Nak nangis dah time tu. But finally Alhamdulillah, nampak kantung baby. But kena repeat dating scan 2 weeks after that (last week). Time ni tak sampai seminit dah nampak baby. Subhanallah. 

Dear baby, mommy and daddy cant wait to see you. Be good in mommy's womb ya. 

Till then, peeps. 

15 Footprint (s):

Cik Puan Tqah said... Reply To This Comment

congrats... :)

Syaz Rozelt said... Reply To This Comment

congratz..take care ye bakal ibu =)

Anna Boleyn said... Reply To This Comment

Congrats on ur pregnancy dear.. Huhh..kite tak pregnant lg after tp sj cr2 kenalan blog org dah kawen..yg tengah pregnant boleh baca pengalaman boleh jd kan panduan bila ada rezeki nanti. Salam kenal..jempot lah dtg blog kite. :)

puan.mila said... Reply To This Comment

wahh welcome to my club..congrates ye!! jaga diri elok2..baby masih baru tu :)

erin moshimoshi said... Reply To This Comment

hai awak ingat erin lg x hehhe alamaya seorang puteri

dhiera said... Reply To This Comment

alhamdulillah dear! take care ya...

Miss Ika said... Reply To This Comment

@Cik Puan Tqah Thanks dear. :)

Miss Ika said... Reply To This Comment

@Syaz Rozelt Thank you. Insyaallah. :)

Miss Ika said... Reply To This Comment

@Anna Boleyn Thanks awak. :)

Miss Ika said... Reply To This Comment

@puan.mila Orait. Insyaallah mila. Thanks dear. :)

Miss Ika said... Reply To This Comment

@erin moshimoshi Erin, mestilah ingat. Kita kan friend kat pesbuk. Hehe

Miss Ika said... Reply To This Comment

@dhiera Insyaallah dhiera. Thanks. U too. :)

Anonymous said... Reply To This Comment

Hello, eveгything іs gοing fіnе
hеrе anԁ ofcourse еvery onе iѕ sharing information, that's in fact good, keep up writing.
Review my website get your power back ex girlfriend

nida-razak said... Reply To This Comment

huu..sedih plak bile baca part husband call n soh jaga baby baik2.. i pon ldm..so paham camana rasa ble jauh..huhu

Miss Ika said... Reply To This Comment

@nida-razak Kalau ldm, mmg cepat sgt nak nangis. Preggy mommy mmg over sensitip kot. Hehh