FOLLOWERS

Monday, July 16, 2012

Permohonan Nikah Dah Diluluskan

Hye lovelies.

Lama sangat tak jenguk blog, ditambah dengan kebizian yang melampau bila tengok rumah dah macam kapal karam. Hehe. Okay, last week saya dan Taufik dah setelkan semua legal documents untuk nikah. Isnin beli borang di pejabat agama, Rabu buat HIV test, Khamis mintak sign ketua kampung and book jurunikah, Jumaat hantar borang nikah and interview. Bride-to-be Johor especially kena interview masa hantar borang nikah. Tapi jangan risau, rasanya soalan pun berkenaan dengan apa yang kita belajar masa sekolah agama and masa ambil kursus kahwen. Tinggal nak refresh balik je. Hehe

Kalau ikutkan, dalam dua hari dah boleh setel. Tapi kitorang saje take time. Buat-buat pening kepala kononnya. Padahal kalau ikutkan, takdelah susah mana pun nak setelkan sebab kami satu daerah. Kalau pasangan lain-lain negeri mungkin ambil masa sket kot sebab kena tunggu pihak lelaki setelkan borang dia dulu.

Kat sini saya nak kongsi soalan-soalan masa interview Jumaat lepas.
1. Dua kalimah Syahadah. Maksud kalimah "Syahadah", mengucap dan maknanya.
2. Al-fatihah dan makna setiap ayat.
3. Doa qunut dan makna ayat tersebut.
4. Munakahat
5. Toharah
6. Tanggungjawab suami dan isteri

Alhamdulillah dapat jawab semua soalan cuma tang makna tu tak dapat nak bagi semua la. Almaklumlah selalu baca bahasa Arab punya sampai lupakan yang bahasa Melayunya. Hehe. Gudluck untuk semua bakal suami dan isteri.


slash S: Semoga segala yang dirancang dipermudahkan oleh Allah SWT. 
Till then, peeps. 

17 Footprint (s):

S.n.Fariza said... Reply To This Comment

alhamdulillah :)
hampir tiba masanya..

Miss Ika said... Reply To This Comment

@S.n.Fariza Alhamdulillah. Semakin nebes. Hehe

S.U.R.I.A. said... Reply To This Comment

alhmadulillah..dh settle..tgu masa e plaks..suria tgh tgu borang dr belah lelaki.hehhe

Diyana said... Reply To This Comment

tinggal tunggu tarikh je ni...
hehe

hdsykn said... Reply To This Comment

Alhamdulillah :) Maksud doa qunut tuu..hehehe

Miss Ika said... Reply To This Comment

@S.U.R.I.A. Insyaallah. Tinggal tunggu borang lelaki, tak lame lagi boleh setel. Hehe

Miss Ika said... Reply To This Comment

@Diyana Semakin nebes. Hehe

Miss Ika said... Reply To This Comment

@hdsykn Tula pasal. Haha. Adehh.

~Fara~ said... Reply To This Comment

Alhamdulillah.. =)

baby lydia said... Reply To This Comment

taniahss..jgn lupe jemput ya !

Miss Ika said... Reply To This Comment

@~Fara~ :)

Miss Ika said... Reply To This Comment

@baby lydia Jemput datang tau awak. Dekat je kan. Nanti awak pm alamat, kita pos kad. Hehe

PiNky@hEarT said... Reply To This Comment

tahniah ika.. dh bley kawin dh tu.. hikhik..

Miss Ika said... Reply To This Comment

@PiNky@hEarT Hehe. Insyaallah. :)

Syazlina Khairuddin said... Reply To This Comment

Alhamdulillah dah boleh kawen..hehe

Miss Ika said... Reply To This Comment

@Syazlina Khairuddin Hehe. Insyaallah. :)

anariffin said... Reply To This Comment

cgrates dear...mak ia..siap kene interview tu..hehe..nebes2 je..