FOLLOWERS

Wednesday, February 8, 2012

Songket for Tandang

FSIL dah survey songket untuk majlis tandang. Theme haruslah tradisional. Nasib baiklah hari tu tunang suruh saya buatkan wedding card yang ada tema tradisional. Kira sesuailah. FSIL suruh saya pakai kebaya songket. Saya suka sebab mula-mula plan majlis tempat saya nak pakai songket. Color kuning konon nak tema diraja. Kononlah. Tapi fikir balik, kulit saya dan tunang tidaklah secerah Lisa Surihani, maka terpaksa membatalkan niat tersebut. Hehe. Tapi bab kebaya songket tu, sesuai ke ye saya pakai? Badan tak ala-ala nak slim sangat. Tapi takpelah, try dulu macam mana. Memang idaman pun nak pakai kebaya songket. Cehh. Ada hati jugak tu. Haha. Apa taknya, cantik macam ni siapa yang tak terhingin.

Sumber: Google Image

Tak pun mix songket. Erk? Betul ke istilah tu. Tengok je la gambar ni. Sangatlah sweet. 


Sumber: Google Image

Dan satu lagi pilihan, songket kurung moden. Patern ni sekali tengok, saya terus nak pengsan. Sebab cantik yang amat. Dengan kain yang meleret-leret. Beading pun cantik. Suka sangat 800 juta kali. Hehe





Amacam? Cantik kan. Haruslah teruja tengok. Sebab tu paling banyak gambar. Kalau dapat pakai, mahu nangis terharu. Kalau nak tempah op kos tak mampu. Mampu berangan je la. Hehe

Harap dapat membantu B2B yang tengah mencari idea untuk variasikan songket ni. Bagi nampak luar biasa. Eh, cop! Ceritera Cinta tu lecturer saya masa diploma dulu. Kalau ada siapa-siapa yang nak try, bolehlah visit his FB ye. Dia OP masa Farah AF2 kahwin last year. Hasil kerja pun cantik. Ramai kawan-kawan batch saya hire dia. Eh Eh! terlari tajuk pulak. Promote sekali. Hehe

*Update

Tadi Miss Z aka Syiera Aida cakap kat website Photoaura ada gambar songket. So, saya terus je search website tu. Serious sangat sweet even simple. Saya minat dengan kain dia jugak. Kain lipat depan tu apa entah namanya. Main taram je. Hehe




Sumber: Photoaura

Rasanya Dhiera haritu ada sebut pasal songket color kuning. Kalau dia pakai mesti akan cantik macam ni. Huk Huk. Jeles.

Till then, peeps.

32 Footprint (s):

S.U.R.I.A. said... Reply To This Comment

Planning kiter sama la...bertndang pakai songket..
Masih dlm terumbang ambing gak..tuk sewa or wt baru...
Cz cost yer lbh kurang jer..

Miss Ika said... Reply To This Comment

Suria | Eh, serious cost lebih kurang? Haha. Tetiba teruja.

syaz@rozelt said... Reply To This Comment

mmg sgt chanteq!

Miss Ika said... Reply To This Comment

Syaz | Tau takpe. Sangat cantik!

Cik Nasha Nadya said... Reply To This Comment

yg last tu cantiklahh..
yg songket biru tu..
tema tu tema malam berinai kite & songket jugak.. :)

Miss Ika said... Reply To This Comment

Nasha | Kan? Kita suka sangat. Owh, really? Bestnya.

nurul izayani said... Reply To This Comment

cantik la yg last tu..mix songket pun cantik, hehe..

Atiqah Ahmad said... Reply To This Comment

i pakai songket time tandang. heee~

SOULMATE is said... Reply To This Comment

minat gak!!
cntik2...
sape2 yg dah usha2 tu share lah ya tmpt dimana anda pgi :)

Miss Ika said... Reply To This Comment

Iza | Cantik kan? Sape yang slim cantik pakai mix songket tu. Hehe

Miss Ika said... Reply To This Comment

Atiqah | Yea! Ada kawan. Tapi u dah lepas, nanti upload gambar cepat2 tau. Hehe

Miss Ika said... Reply To This Comment

Soulmate | Orait dear. Insyaallah. :)

miss Z said... Reply To This Comment

dear, if u ad tailor yg ok and affordable u definitely boleh buat yg kurung modern tu. ad lg satu songket kurung moden kt website photoaura. wrne kuning. simple tp mmg cantik sgt2... then u add la border lace or manik. confirm cantik. songket pn boleh dpt yg murah. cume kualiti je la either elok or x... go for songket sbb I pn wt songket utk reception. hehehe

.:shura shushi:. said... Reply To This Comment

Teringin jugalah pakai songket..

Miss Ika said... Reply To This Comment

Miss Z | Tula, tapi kita untuk tandang belah lelaki. Semuanya FSIL yang handle. So, kita ikut je. Songket mahal la dear. Hehe

Miss Ika said... Reply To This Comment

Shura | Jom pakai. Hehe

dhiera said... Reply To This Comment

kite pun pakai songket untuk malam berinai! suke~

Miss Ika said... Reply To This Comment

Dhiera | Kita takda malam berinai. Huhu

choclairissa @ intan marliana said... Reply To This Comment

saye paling suke songket yg last skali kot..hehe cantek kaler pastel n less corak2 :) tp aritu mase teman kawan cari baju songket mahalla dear..hehe ikut budget :)

Miss Ika said... Reply To This Comment

Intan | Kita suka yang biru dan yang kuning tu lebih. Hehe. Tau takpe, mahal dear. Huk Huk

Cik Azizah said... Reply To This Comment

terujanya tengok!! cantik sgt songket2 ni..

Miss Ika said... Reply To This Comment

Jijah | Cantik kan? Hehe

miss Z said... Reply To This Comment

kalau pure songket terengganu tu mmg mahal. hehe. tp aritu ade bc kt blog exb2b die beli around 200++ je. tp india or pakistan pnye songket lah...

nah link... http://moosetheloose.blogspot.com/2011/01/review-wedding-dresses-part-3.html

I pn maybe beli songket murah je. xd bajet la nk beli yg pure. huhu. najib pn ckp ad yg murah. kalau nk yg price medium range pn ade die ckp. tp xtau lah pulak kat mane... hehe...

Miss Ika said... Reply To This Comment

Semalam tanya member orang terengganu berapa boleh dapat songket bunga tabur semeter. Then she asked her cousin, RM10 semeter dah boleh dapat. Kat pasar payang. Tapi tak taulah songket yang macam mana. Hehe

Just^me said... Reply To This Comment

lurve the blue songket! cantik nyer..

Miss Ika said... Reply To This Comment

I love too. Hehe

Cik Zimie said... Reply To This Comment

sangat lah jeles dengan org yang pakai songket tu!!!!! dulu berangan nak buat tapi tak berjaya.ada insan tu g sponsor kain jenis lain.sobbbb

konon dulu nak gabung songket+lace/chiffon.nampak gayanya tak dapat laa.waaaa keciwa

Miss Ika said... Reply To This Comment

Zimie | Untuglah ada org nak sponsor, kita ok la tu. Kita takda kot org nak sponsor. Haha

Kain saree pun ok, lain dari yang lain kan. Vogue sket. Ngeh3x

FY said... Reply To This Comment

FY suka sangat songket! nampak classic

Miss Ika said... Reply To This Comment

FY | Kita pun suka sangat dear.

QASEH said... Reply To This Comment

Hi Ika, love to read all the prepration stories.. sumernye good info.. nanti sue dtg lagi.. :)

Miss Ika said... Reply To This Comment

Qaseh | Thanks dear.