FOLLOWERS

Tuesday, June 12, 2012

Checklist Before Moving Into Rented House

Hye lovelies.

Seperti yang dijanjikan, saya perlu come out with a good checklist so that takda lah barang yang takda dalam senarai pun nak menggedik-gedik beli jugak. Perlu extra berjimat, kalau tak akhir bulan makan pasir. Nak? Hehe

Checklist ini mengikut keperluan kami rasa, sebab just menyewa kan. Takdelah kena complete here and there. Lagipun saya lebih sukakan rumah yang simple, tak perlu banyak furniture pun boleh cantik. Kena pandai bermain dengan color dan ruang. Ewah, bukan main. Dulu cita-citanya nak jadi interior designer kononnya, tapi malas belajar. Hehe

Living Hall
Set Sofa Optional
TV Optional. Bagi saya lappy plus broadband 24 hours pun bertahan.
TV Cabinet Optional. Kalau takda TV, tak payah cabinet.
Carpet Done
Curtain
Frame Done
Cermin Besar
Coffee Table

Dining Hall
Dining Table

Kitchen
Rice Cooker Done
Cooking Stuffs Done
Toaster Done
Fridge
Heater Done
Stove Done
Dishes Rack
Plate Sets
Tong Gas
Small Oven Kena ada sebab kalau tak saya bosan.

Bedroom
Al-quran Done
Katil Bonda suruh bawak yang bonda hadiahkan. Kena consider cost transport pula. 
Dressing Table 
Wardrobe
Carpet
Towel Done
Hanger Done
Curtain
Pillow Done
Bed Sheets Done
Comforter Done

Toilet
Toiletries
Slipper

Laundry
Washing Machine Optional. Awal-awal tak ada pun it's okay.
Laundry Basket Done
Pail Done
Hanger Done
Brush Done
Softener
Laundry Powder

Banyak jugak kan? Tapi kalau boleh utamakan barang-barang yang sangat perlu. Barang-barang yang tak berapa nak penting sangat, boleh ketepikan dulu. Ada ex-bride cakap tunggu hadiah kahwen baru beli. Ada betul jugak. Tapi ada ke orang nak bagi hadiah? Hehe. Rasanya setakat ni dulu, kalau ada yang tak ingat akan ditambah lagi. Tapi rasanya cukup kot untuk awal-awal ni. Ke ada lagi ye.

P slash S: Semoga segala yang dirancang dipermudahkan oleh Allah SWT. 
Till then, peeps. 

10 Footprint (s):

Cik Tqah said... Reply To This Comment

dear..u da dpt umah ke? beshnye.. i weekend ni nk g tgk umah..but tuan umah tu ckp die akan choose penyewa yg sesuai..cm kene rating kt opish lak..huhu

Gadis Merah Jambu said... Reply To This Comment

Aii dear..nice blog..
I dah follow blog u..
Jemput singgah blog i ye..
http://tomeinye.blogspot.com..

Kepada b2b yg nak order doorgift homemade chocolate jemput singgah http://mychocolatemall.blogspot.com..=)

Epa Zarifa said... Reply To This Comment

betul dear, barang2 tu better jangan beli lagi. tunggu orang bagi hadiah, beli yang tak ada orang bagi. or buatlah request nak hadiah apa. ihihih.

kite buat untuk hadiah dari department. siap ikut dorang pergi cari hadiah kahwin sendiri. then request. so dah jimat kat situ :)

Miss Ika said... Reply To This Comment

Tqah | Lum lagi dear. Belum decide lagi nak kat mana. Huhu. Sedang mengusha tempat-tempat lain jugak.

Eh, macam tu pulak. Malay ke?

Miss Ika said... Reply To This Comment

GMJ | Thank you dear. :)

Miss Ika said... Reply To This Comment

Epa | Segan nak request. Kalau dengan family takpe. Hehhh

Wow, yg tu best. Tp kita lum keje lagi la. Hehe

Cik Tqah said... Reply To This Comment

yup..malay..sbb ramai yg berminat umah tu..so die nk choose.. bkn based on sape byr dl :(

Miss Ika said... Reply To This Comment

Tqah | Wah, first time dengar owner pilih2 ni. Selalu first come first serve. Hehe

Cik Tqah said... Reply To This Comment

yes.. owner ni nk make sure tenant die ok.. huhu.. rumah tu murah lgpon 650.. kwsn tu selalunye 700++.. senang sebab blok depan dr umah skang je.. sng nk pndh brg n sng nk pegi keje..huhu

Miss Ika said... Reply To This Comment

U sewa area mana dear?