FOLLOWERS

Thursday, February 21, 2013

Boy or Girl?

Assalamualaikum and hye lovelies.

I'm already in 26 weeks pregnancy. Ramai yang tanya "Scan gender tak?" I pernah lah scan kat private masa 21 weeks, tapi actually bukan nak scan gender pun. Just scan nak tengok development baby, lagi pulak time tu I demam. Sekali harung lah. Tapi baby ni kemain lagi nak cover semua. Tak clear la bebird or flower masa doc scan. I suka doc tu sebab dia seboleh-boleh nak tunjuk muka baby. 

"Jap ye, saya cuba carik muka baby awak."

"Ala, baby awak taknak tunjuk muka la, dia cover dengan tangan."

I tanya, " Doc, baby senyap je. Tidur ke?"

"Mungkin la, senyap je. Selalunya kalau time-time macam ni baby melompat-lompat". Nampak sangat baby I pemalu. Perempuan kot, pemalu macam mommy nya. Cehh. Sebenarnya I tak kisah baby boy or girl, janji sihat Allah permudahkan masa deliver I dah bersyukur sangat. Klise tak? Hehe. Tapi ramai la dok tengok perut I then,

"Keciknya perut, macam tak ngandung, macam just buncit je."

"Tengok perut macam baru 2, 3 bulan je. Perut bulat rasanya baby boy ni."

"Tengok perut macam baby boy."

Masa awal-awal pregnant, husband la dok sakat. "Muka macam makin cantik, baby boy ni." Husband I kalau boleh memang nak baby boy walaupun dia cakap sebenarnya dia tak kisah. Tapi setiap kali I makan, kengkadang berterabur makanan mesti dia kaitkan dengan baby boy. I pun naik tak paham. Tak tahu la apa kena mengena. Haha. I pun ia kan je la. And sekarang ni ramai yang dok cakap perut I kecik sangat. Kengkadang I emo jugak tak tahu kenapa. Haha. Takpelah kecik pun. Tu pun I dah rasa mengah. Huhu

Agak-agak baby kami boy or girl?


Tanda Anda Akan mendapat Bayi Lelaki
  • Anda tidak mengalami morning sickness yang teruk pada awal kehamilan atau mungkin tiada langsung
  • Degupan jantung bayi kurang dari 140 kali seminit
  • Anda rasakan beban berat pada bahagian hadapan tubuh
  • Perut anda kelihatan bulat sempurna
  • Bahagian aerola (daerah hitam disekitar puting) akan menjadi lebih gelap
  • Bentuk perut condong ke arah bawah
  • Sukakan makanan yang masam dan masin
  • Suka makan daging dan keju
  • Tapak kaki selalu berasa sejuk
  • Tangan selalu kekeringan
  • Suka menghadapkan wajah kearah utara semasa tidur
  • Bukan hanya anda, tetapi suami juga mengalami pertambahan berat badan
  • Anda akan kelihatan lebih berseri semasa hamil
  • Hidung tampak lebih mekar
  • Selalu sakit kepala

Tanda Anda Akan mendapat Bayi Perempuan
  • Mengalami Morning sickness di awal kehamilan
  • Merasakan beban berat pada bahagian punggung dan pinggul
  • Payudara kiri lebih besar berbanding kanan
  • Rambut anda berwarna agak kemerahan berbanding sebelumnya
  • Bentuk perut condong ke arah atas
  • Perut tampak agak lonjong
  • Mengidam makanan manis
  • Sukakan buah-buahan
  • Suka minum air atau jus yang bersifat masam
  • Anda jadi lebih cerewet semasa hamil
  • Mudah moody berbanding sebelumnya
  • Kulit wajah mudah bermasalah berbanding sebelum hamil
  • Tidak suka makan roti bersama kulitnya
  • Payudara kelihatan mengembang
  • Suka menghadap muka kearah selatan semasa tidur

Macam more ke arah perempuan kan? Tapi ni just tanda je. Tak berapa nak percaya sangat pun. Kalau beli barang baby pun, husband cakap beli yang unisex. Dua-dua boleh pakai. Sampai sekarang pun belum beli barang baby lagi. Next month kot baru start beli. Tapi dah usha-usha, gatal tangan je nak amek tapi sabar. Hehe

Doakan I and baby sihat ye. Morning sickness tak hilang lagi. Jeles tengok orang makan sedap-sedap. Huhu

Till then, peeps. 

12 Footprint (s):

e k i n ♥ y u s r i said... Reply To This Comment

dulu ms ekin pregnant zara
perut kecik je
dah 6 bln ke atas bru org tau ekin pregnant
dorg ramai ckp baby boy bile tgk perut
muke berseri, dorg ckp baby boy jugak

last2, kuar baby girl
naseb bek beli baju unisex
senang

Cik Puan Tqah said... Reply To This Comment

hoho.. sm la cm hubby.. dok pggl nama da..kang kua girl.. tmbh a belakang nama.. hihihihi

anis suryanie said... Reply To This Comment

boy or girl mane2 tak kesah..kan?

tapi, bile jalan2 tengok baju2 baby girl y comel2 mulala terasa nak baby girl.. hehe

anis

Miss Ika said... Reply To This Comment

@e k i n ♥ y u s r i Ika dh nak masuk 7 months pon tak nampak sgt baby bump. Tp takpela, maybe nnti senang nak push. Hehh.

Tula, husband suh beli yg unisex je. Senang.

Miss Ika said... Reply To This Comment

@Cik Puan Tqah Kdg husband pn dok sibuk pggl nama. I ckp kt dia, kang yg kuar sebaliknya nnti u sedih. Hihi

cha said... Reply To This Comment

alala malu ye baby haha. husband i pn nak baby boy i plak nak gegirl haha. nak pregnant jugak :(

Miss Ika said... Reply To This Comment

@anis suryanie Kan? Husband i yg sibuk nak anak laki pon kdg jln2 nampak baju baby girl kemain lg dia pegang2 nk beli. I perati je. Hihi

Miss Ika said... Reply To This Comment

@cha Mcm mak dia pemalu. Kahh

Mmg gitu kot cha. Laki mesti nak boy, ade geng tgk bola. Pmpn mesti nak girl kan, sama mcm i la even konon kata tak kesah. Hehe

I doakan u cepat2 dapat baby. Byk2 doa. Chaiyok! :)

jeje said... Reply To This Comment

sayangku ika. please update byk2 sal pregnancy oke. i lalalovess suke sgt bace!

Miss Ika said... Reply To This Comment

@jeje Haha. Insyaallah.

Syima Syaz said... Reply To This Comment

mine pun masa pregnant org predict baby boy sb perut bulat kecik...even everytime scan mmg girl.

rasanya baby yang too active ialah baby girl - i dulu gitu la, mcm2 peel dia dlm perut, kalau baby boy dia tak berapa aktif n kuat tido... mostly mcm tu...RASANYA LAH...

Miss Ika said... Reply To This Comment

@Syima Syaz Really? Baby i pun duk aktif godek2 perut tak kira pagi ptg siang mlm. I sllu fikir mungkin boy sbb aktif sgt. Dulu u gitu jugak eh. Hee

Ada chance la ni. Ngehh. I tak scan gender pn lg. Ingat nak surprise tp kdg2 nak tau jugak. Hehe